Lagi Artikel untuk dikongsi bersama Seluruh warga kerja SIRIM Berhad dan Anak Syarikat
SEPULUH SEBAB KETUHAR GELOMBANG MIKRO (KGM) MESTI DI BUANG!!!!!!
Perhatikan fakta hasil kajian klinikal saintifik Swiss, Jerman dan Rusia di
bawah ini:
1. Makan makanan yang melalui proses KGM menyebabkan kerosakan otak
dalam jangka panjang iaitu ia “memendekkan” utusan elektrik di dalam
otak (depolarizing atau demagnetizing tisu otak).
2. Badan manusia tidak mampu meleraikan (metabolize) bahan makanan yang
dimasak/dipanaskan di dalam KGM.
3. Pengeluaran hormon lelaki dan perempuan terhenti dan/atau berubah
dengan mengambil makanan gelombang mikro.
4. Kesan makanan gelombang mikro sebenarnya ibarat sisa/sampah di dalam
badan manusia.
5. Mineral, vitamin dan khasiat makanan gelombang mikro berkurang atau
berubah. Jadi badan kita dapat sedikit sahaja manfaat makanan. Badan
kita juga menyerap kompaun-kompaun yang berubah itu, dan tidak dapat
meleraikannya.
6. Mineral-mineral di dalam sayuran berubah menjadi radikal bebas yang
menyebabkan kanser apabila dimasak/dipanaskan di dalam ketuhar
gelombang mikro. Ini antara punca mengapa pengidap kanser meningkat.
7. Makanan gelombang mikro menyebabkan ketumbuhan kanser di dalam perut
dan usus-juga menjadi punca meningkatnya penghidap penyakit ini.
8. Makan makanan gelombang mikro berpanjangan menyebabkan sel-sel kanser
meningkat di dalam darah manusia.
9. Makan makanan gelombang mikro secara berterusan juga menyebabkan
merosotnya sistem imun melalui kelenjar limpa dan pengubahan serum
darah.
10. Makanan gelombang mikro menyebabkan hilang daya ingatan,
tumpuan, kestabilan emosi dan mengurangkan kecerdikan.
Bahaya Ketuhar Gelombang Mikro
Mengapa Ketuhar Gelombang Mikro Bahaya?
Ketuhar gelombang mikro (KGM atau microwave oven) ialah antara peralatan
moden yang popular di kalangan para suri rumah dan pengusaha restoran di
dunia sebagai jalan pintas menyediakan makanan untuk keluarga dan
pelanggan.
Ketuhar ini amat popular kerana kecekapannya memanaskan makanan dalam
sekelip mata. Lebih-lebih lagi amat membantu pada bulan puasa, waktu sahur
terutamanya. Para ibu dan isteri hanya perlu memasukkan makanan ke dalam
ketuhar dan tekan punatnya. Sekelip mata makanan panas sudah pun terhidang.
Justeru hampir setiap rumah kini memiliki KGM.
Cara Masak Melawan Fitrah
Cara memasak atau memanaskan makanan di atas api atau ketuhar biasa bermula
dengan makanan panas di bahagian luar dahulu kemudian barulah haba masuk ke
bahagian dalam. Berlainan dengan penggunaan KGM, makanan yang dimasak atau
dipanaskan akan menjadi panas dibahagian dalam dahulu barulah haba bergerak
ke luar.
Ini boleh dilihat dengan membakar kentang di dalam KGM untuk satu tempoh
yang agak lama, katakan sejam. Walaupun kelihatan seperti belum masak,
tetapi jika dibelah tiada apa di bahagian dalamnya melainkan arang.
Inilah yang dikatakan cara memasak melawan fitrah. Pastinya sesuatu yang
melawan fitrah lazimnya membawa keburukan.
KGM Pengancam Nyawa
KGM diperkenalkan kepada orang ramai pada sekitar pertengahan 1950-an.
Ketika itu tidak banyak kajian saintifik terhadap kesan memakan makanan
gelombang mikro. Cuma kebelakangan ini barulah pelbagai kajian dan
penyelidikan dilakukan terhadap kesannya kepada kesihatan manusia.
Kesemuanya merumuskan bahawa ketuhar gelombang mikro menghasilkan makanan
yang sangat berbahaya. Ini agak mengejutkan kerana ketuhar ini baru bersama
kita beberapa dekad sahaja. Namun dalam tempoh yang singkat itu, pelbagai
penyakit yang berbahaya dan pelik-pelik muncul satu persatu. Ini secara
teorinya, menjelaskan penggunaan KGM turut menyumbang kepada meningkatnya
pelbagai penyakit yang mengancam nyawa.
Tidak hairan jika golongan remaja hari ini ramai yang diserang sakit
jantung dan orang muda seawal usia 20-an dan 30-an mati akibat kanser.
Makanan Jadi Toksik
Dalam penggunaan ketuhar gelombang mikro, radiasi elektromagnetik
menggerakkan molekul-molekul makanan.
Molekul-molekul ini “dipaksa” berpusing sedangkan kalau memanaskan makanan
cara biasa, molekul-molekul ini bergerak dari tepi ke tepi. Keadaan
berpusing ini memusnahkan molekul dan kadang kala menyusunnya semula
menjadi bahan-bahan toksik yang menyebabkan alahan kepada manusia.
Badan Tidak Kenal Makanan
Yang dibimbangkan tentang penggunaan KGM bukan radiasi yang terhasil tetapi
bagaimana ia merosakkan DNA makanan hingga badan manusia tidak kenal bahawa
apa yang ditelan itu ialah makanan.
Kerana tidak mengenali makanan, badan bertindak menyalutinya di dalam
sel-sel lemak sebagai perlindungan terhadap “makanan mati” atau badan
mengumuhkannya dengan pantas.
Sungguh pun telah banyak bukti saintifik yang didedahkan oleh saintis akan
bahaya penggunaan KGM, para pengeluar tetap mengatakan ia selamat kerana
keuntungan yang diperolehi daripada penjualannya yang berlipat ganda.
Penemuan Mengejutkan
Dua orang penyelidik, Blanc dan Hertel telah mengesahkan bahawa memasak
menggunakan KGM dengan ketaranya mengubah nutrisi makanan. Hertel telah
bertahun-tahun menjadi saintis makanan dan berkhidamt di sebuah syarikat
makanan Swiss terkemuka. Dia dibuang kerja kerana mempersoalkan prosedur
memproses makanan secara luar tabi’i. Lantas dia bergabung tenaga dan
kepakaran dengan Blanc dari Swiss Federal Institute of Biochemistry dan
University Institute for Biochemistry.
Kedua-dua saintis ini mengkaji kesan makanan KGM terhadap 8 individu dengan
mengambil darah mereka sejurus selepas mengambil makanan yang dimasak
menggunakan KGM. Blanc dan Hertel mendapati paras hemoglobin mereka
menurun. Hasil kajian ini menunjukkan orang yang makan masakan KGM
cenderung mendapat anemia (kurang darah). Situasi ini bertambah jelas pada
bulan kedua penyelidikan.
Itu baru dua bulan, bagaimana kalau kita memakannya berbulan-bulan malah
bertahun-tahun?
Terdapat banyak jurnal dan rencana kesihatan dan perubatan yang menjelaskan
bahayanya ketuhar gelombang mikro kepada nyawa manusia. Antaranya:
http://www.mercola.com/article/microwave/hazards2.htm
http://www.cancersalves.com/
http://www.indigosu/n.com/august99/microwave.htm
article/microwave.html
No comments:
Post a Comment